2011. március 5., szombat

学习雷锋好榜样

"Tanulj Lei Feng-től, jó példakép" - a szlogen szerént. Ki ez a gépkarabélyával a messzeséget pásztázó, már ránézésre is echte kínai hazafi?

雷锋 Léi Fēng (1940-1962) a Kínai Népi Felszabadító hadsereg katonája volt, kiből fiatalkori halálát követően a KKP propagandájának zászlóvivője, a szerénység s önzetlenség manifesztációja, a fiatalság útmutatója lett.
Mao Zedong kezdeményezte személyének ilyetén való - mint nemzeti példakép - "felhasználását" az 1963-ban indult posztumusz-kampánnyal, a 向雷锋同志学习 - "tanuljunk Leifeng elvtárstól", mely elsősorban az ifjúság számára szólt.
Közvetlen Mao halálát követően sem merült feledésbe neve, sőt afféle kulturális ikonná nőtte ki magát, s továbbra is az önzetlenség, szerénység és munkának élés megtestesítőjeként forgott neve szájról-szájra.
A poszt-Mao éra politikusai viszont nem látták jónak a Leifeng-propaganda erőltetését, lassacskán elhalványult a Leifeng-láz, bár ma is lehet képével ellátott pólókat, cigisdobozokat, kitűzőket, másegyéb relikviákat vásárolni.

Lei Feng akárcsak Mao, Hunan-tartományában született, Wangcheng-ben, igen hamar árvaságra jutott, s mintegy a kommunista párt oltalmazó szárnyai alatt bontakozott ki. Édesapját a propaganda szerint a japánok élve temették el, a testvérei halálra éheztek, az édesanyja felakasztotta magát, miután megerőszakolta egy földesúr. Ergo az effajta konfabuláció felsorakoztatott a Népköztársaság kikiáltása előtti valamennyi szörnyet: a japánokat, a kapitalistákat, a korrupciót, a gyalázatos földesurakat.

Lei Fenget ellenben a KKP "nevelte fel". Először is annak ifjúsági szervének tagja lett, majd húsz esztendős korában a Népi Felszabadító Hadseregbe lépett, majd huszonkét évesen érte a halál, mikor katonai teherautójára dőlt egy telefonpózna.

1963-ban publikálták állítólagos illusztrált naplóját (a KKP kissé rásegített e naplós élményekre), mely javarészt Mao és a KKP dicshimnuszát zengi, vagyis autográfnak aligha mondható.

A naplóban szereplő fényképeken munkásoknak segít, fülig érő mosollyal, korántsem spontán lőtt képekről volt itt szó. Lei Feng kampánya a Nagy Ugrás miatti gazdasági recessziót követő konszolidációval esett egybe, és tulajdonképpen a Mao-kultusz szilárdítását szolgálta, miképp a napló sorai a Nagy kormányos bölcs vezényletének megkérdőjelezhetetlenségére intette az ifjúságot. Lei Feng személye a Mao-éra morális karakterének etalonjává vált, személye a nemzeti oktatásügy fontos részét képezte: 活雷锋 huó Léi Fēng kifejezés- "élj Lei Feng-ül" az önzetlen és segítőkész emberekre alkalmazott terminussá vált. Lei Feng, a hőssé tett celeb-katona példája a Kínai Népi Felszabadító hadsereg a kormányra gyakorolt erős befolyását is indikálja egyúttal.

Március 5-e volt Leifeng napja, a "tanuljunk Lei Feng-től nap". Iskolai rendezvények kísérték, parkok, nyilvános terek rendberakása, illetőleg a gyerekeknek ildomos volt aznapra jó cselekedettel készülniük. Személye legnagyobb megbecsülésnek a szülővárosához közeli Changsha-ban örvend, hol szobra, és emlékcsarnoka is áll. Emlékének őrzése végett számos út, iskola, bankfiók vagy éppen a Hangzhou-i pagoda viseli nevét. 1995-ben a népszerű Xue Cun 雪村 énekes követte el a 东北人当活雷锋 - "az északkeletiek Lei Feng példájára élnek" című opust. 2006 márciusában egy számítógépes játék jelent meg, az "Online tanulj Lei Feng-től", aminek végigvitele esetén a játék végén magával Maóval találkozhatunk.

Lei Feng példája engem is ösztökélt, hisz miként Lei Feng tuti nem fojtotta volna meg vietnami szobatársát, így én sem.

Emellett a Sárkánygerinc-rizsföldeken való kalandozásom során, egy Sanjiang-tól nem messze lévő kis Dong nemzetiségű falu kilátójára hágván, a szállingózó hóban, ködből kilépve usánkámban megpillantó kínaiak meghökkenve kiáltottak fel: 雷锋来了!

13 megjegyzés:

  1. Ez az öregnénis-kisunokás plakát nagyon kemény! :)

    VálaszTörlés
  2. Asszem'. Amúgy minden oké nálatok? Titeket nem ért a földrengés?

    VálaszTörlés
  3. Köszi, szerencsére Kiotóban nem volt semmi, minden rendben (olyannyira, hogy a fölöttem lévő lakásban meg éppen mulatnak).
    Viszont nem irigylem a a Tóhoku (東北地方) vidéken élőket....nagyon durva, ami ott történt :(

    VálaszTörlés
  4. Hála istennek, hogy legalább felétek nem ért el! Néztük a képeket-videókat, tényleg iszonyat volt!

    VálaszTörlés
  5. Kínában volt valami hatása? (cunami stb)

    VálaszTörlés
  6. Yunnan partjait és Taiwan-t elérte, de ott már nem csinált nagy pusztítást, legalábbis arról nem hallottam.

    VálaszTörlés
  7. Örülök, hogy mindketten jól vagytok! Bár mi azóta már beszéltünk bitxəšï.:)
    Amúgy Lei Feng-re visszatérve, tegnap felraktam a QQmra hogy 活雷锋, erre rám ír egy haverom, hogy: mi a bajom? Az meg ki?
    haha..ezek szerint mégsem minden kínai ismeri a nevét, vagy legalábbis a fiatalabb korosztály nem. Azért ez szomorú..:)

    VálaszTörlés
  8. Igen, ezt én is tapasztaltam, mármint hogy a fiatalok nem ismerik. Ma már persze nem ünneplik március 5-ét. A 40-50-es korosztálynak azért még megvan. Én továbbra is amondó vagyok, hogy tanuljunk Lei Fengtől, jó példakép. :)

    VálaszTörlés
  9. Sok érdekes és tanulságos olvasmány található a blogban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, bocs a kései válaszért, nem nagyon szoktam csekkolni a régi blogom. Ha tetszenek a hasonló olvasmányok, itt még találsz bőven: http://www.doufukuai.blogspot.com/ (ez az "új" blogom, amit 2011 óta írok)

      Törlés