2011. március 14., hétfő

Mindennapi steampunk

Kína a hatalmas kontrasztok országa. Egyfelől van a fent - a vakító pompa, csillogó, futurisztikus felhőkarcolók, exkluzív bárok, fénykatedrálisok, irizáló neon-naprendszerek, ergo a hiperváros attribútumai, afféle közeli jövőből kokettáló cyberpunk-életérzés foghat el bennünket, ha példának okáért a - fényszennyezettség mértékétől függően - halvány vérnarancs, esetenként bíbor-szürkés Nanjing-i éjszaka a városközpontba - 新街口 Xīnjiēkǒu - tévedünk.

Ám mindettől távol, lent az utca sarán, távol e piperkőc metropolis palankinjától egy egészen más világ fogad bennünket, egy poszt-apokaliptikus pádimentum, hol a sci-fi és az anakronizmus igen sajátos szimbiózisban él. Mad Max-es vadul átépített járművek, naftáért küzdő struccokon lovagló hódok, gőzgépek, szárnyas fejvadászok, LV-426, Nostromo, Cassiopeia, etc. Miyazaki vándorló palotáját itt kutyák kergetik, AT-AT és biciklibontó nem válik ketté, a sarkon felpumpálhatod a kereked vagy megolajazhatod a hiperhajtóműved. Deadalus-osztályú motorkerékpárok, Apolló-14, kissé disztopikus, mégis nagyszerű találékonyság - avagy a mindennapi kínai steampunk képekben.

Egyszemélyes kukorica-készítő manufaktúra, popcorn-steampunk.
Egy F-1 pilótafülke egy buszba plántálva.


Az ilyen három kerék-meghajtású konyhák inspirálták az Ötödik elem kínai büfését: http://www.youtube.com/watch?v=fmhz36Lle-kGondolatok és pedálok vezérelte erhu-stúdió.

Trike-taxi, kvázi a legkommerszebb gépszörny.Kevin Costner és a Füstölők mindennapos látvány a Li-folyón.

Országúti harcosok rozsdaette vasparipája.
Kínai megatronok alusszák gép-álmuk.

A halálkufárok serege sorra aláz le valamennyi univerzumot.


S ki nem veté alá magát igájuknak, borzasztó ion-ágyúikkal azonmód likvidálják.Maga az élet esszenciája csordogál a kis tálkába.Egy biztos: Kínában ne kövessük a fehér nyulat.4 megjegyzés:

 1. Hú, a Füstölők ! :)

  Ezek a megatronok mennyire megbízható járgányok?

  VálaszTörlés
 2. Hát, a fene tudja. De Dél-Kínában eléggé elterjedtek. Este a legkísértetiesebbek, amikor egyetlen fényszórójukkal jönnek elő a sötétből. :)

  VálaszTörlés
 3. Durva lehet :)

  Megpróbáltam lefordítani a bejegyzés címét kínaira: 毎天的蒸氣朋克 :)

  VálaszTörlés