2010. október 2., szombat

紫金山 - Bíborhegy vol. 2. - Ming királysírok

Tegnap reggel olyan hírre ébredtem, melytől kissé kómásan telt délelőttöm, s "az eszmélő fény mint magcsepp vált el a testgépezettől", hogy a tibeti halottaskönyvből szabadon idézzek. Ergo mi sem volt kézenfekvőbb, minthogy Katjával és Yuliannával újfent a Zijinshan felé vegyük utunk, hol már jártunk egy ízben. Tartok tőle, hogy ezen év során nem bírjuk az egészet bejárni, a 20 km2-es területen több, mint 200 különféle látnivaló van, és e hegy pusztán egy része Nanjingnak. Taxival teleportáltattuk át magunkat a hegy lábához, ahol elsőként is a Fehér Ló parkját szerettük volna szemrevételezni. Nem tudni, mily ösvényeken tekeregtünk, de végül egy kínai esküvő kellős közepén találtuk magunkat, ugyebár mindenki alkalomhoz adekvát öltözetben, élő muzsikaszótól ringatva kortyolgatta saját kelyhe nedűjét; így furcsálló tekintetek százai szegeződtek ránk, gyorsan odébb is álltunk. A Fehér Ló parkját bizonyára elkerültük, mert mindösszesen kettő darab szürke lószobrot láthattunk, de fehéret egyet se.
Ezt követően a Ming királysírok felkutatására indultunk, mely az egyik leginkább szignifikáns királysír Kínán belül. A Zijinshan déli lábainál fekvő Zhongshan-ban helyezkedik el. Zhu Yuanzhang (császári nevén Hongwu), a Ming-dinasztia első császárát, valamint Ma királynőt hamvasztották el itt. A mauzóleumot 1381-ben kezdték el építeni, és 1405-ben fejezték be. 1384-ben hamvasztották el Ma királynőt, akinek Chengzu császár adományozta a "Xiao Ci" királynője címet, mely a "gyermeki jámborság (és kedvesség) királynője" címet jelenti. Ennélfogva eredeztetik a mai 孝陵 Xiaoling elnevezést a királynő titulusából. Maga a mauzóleum két szekcióból áll: a Szent útból, és magából a mauzóleumból.
A Szent utat különböző állatpárok kőszobrai övezik, melyek mindegyikének más-más jelentéstartalma van, par exemple: az oroszlánok, az állatok királyai a császárok tekintélyét reprezentálják; a tevék az elfoglalt sivatagi és trópusi területeket jelzik, a birodalom óriási kiterjedést indikálják, az elefántok pediglen a dinasztia stabilitását fejezik ki. Ezt követően átkeltünk a Jin Shui Qiao-n, vagyis kb. az "Aranyló víz hídján", és elértünk a főkapuhoz, melyet Wen Wu árkádjának neveznek. A főcsarnok szerkezetét a Qing-dinasztia idején rekonstruálták, illetőleg átépítették. Maga a mauzóleum grandiózus alkotás, méltóképpen hirdeti a 明 Ming dinasztia dicsőségét.
Estefelé a mi dicsőségünk már nem volt olyan fényes, ezért visszavonulósra vettük a figurát, ami nem volt nehézségektől mentes: olyan elképesztő dugó volt hazafele, hogy alig bírtunk busszal leérni a hegyről, majd találom állomáson leszálltunk valahol a városon belül, és ott taxit fogva vergődtünk a Ninghailu-ra.
A mai nap délelőttje takarítással telt, a délután pedig estébe nyúlóan a gongfu edzéssel, iszonyat jó volt ma, is, mindösszesen a tandíjt illetően nem tisztázódott még le a helyzet, nem mindegy ugyanis, hogy hármunknak ötven yuan/alkalom, vagy személyenként, mert most jó előre tejeltünk. Szeretnék legalább heti háromszor menni, mert rendkívüli lehetőség ettől a sráctól tanulni, viszont ez anyagiak függvénye is. Nagyon tetszik a gongfu, Hu mester nagyon jó fej, viszont nem szeretném szerény büdzsém tekintélyes hányadát ebbe invesztálni, például enni is jó lenne.

Holnap pedig irány Kelet Velencéje, ergo Suzhou!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése