2010. május 22., szombat

Vámpírok a II. világháborúban

Nem, nem fekete mágiáról és okkultizmusról lesz szó a III. Birodalomban, és nem is pokolbéli vérszopó lényekről, hanem haditechnikáról, a németek infravörös éjjellátóval ellátott fegyvereiről, melyek Vampir kódnéven futottak.
A német Hadügyminisztérium már 1936-ban pályázatot írt ki egy infravörös sugarakkal működő eszköz kifejlesztésére, elsődlegesen harcjárművekre optimalizálva, az általunk tárgyalt gyalogsági kivitel pusztán mellékvágánya volt a projektnek. A fejlesztések azonban igen lassan haladtak, 1942-re mindösszesen egy prototípusig jutottak el, a szövetségesek viszont egyáltalán nem rendelkeztek ekkoriban efféle eszközökkel, ami az éjszakai hadviselésben nagy fölényt biztosíthatott volna a németek számára, amennyiben a szériagyártás idejében megindult volna: 1945-ben összesen 1000 darab éjjeli harcra alkalmas eszköz állt a birodalom részére, és ezek között szerepelt a Zielgerät 1229 (ZG 1229), egy általában Sturmgewehr 44-re (de akár MG34-es és MG42-es géppuskákra) szerelhető készülék volt, melyet a türingiai Stuhl városának fegyvergyárában fejlesztették ki, és az éjszaki harcra kiképzett Vampir SS alakulatok birtokolták; mi több gránátos egységeket is felruháztak efféle hi-tech megoldásokkal, akik Nachtjäger (éjszakai vadász) művészneven futottak. A szerkezethez dukált egy 13 kilogrammos fa borítású akkumulátor ami a keresőreflektor nagy energiaigényét látta el, valamint egy másodlagos aksi, mely a képkonvertáló eszközét. Mindez a jobbra látható Traggestell 39-nevű hátra kapható keretszerkezetbe volt beleoktrojálva.
A keresőreflektor egy hagyományos wolfram-szálas izzót tartalmazott, ami egy speciális szűrőn keresztül egyedül egyedül az infravörös fényt juttatta át, lehetővé téve ezzel a sötétben való tájékozódást. Az így létrehozott kép inkább az infratartomány felsőbb (fény) spektrumát ábrázolta, mintsem az alsóbbat (hő), így predatoros hőérzékelő képességgel nem bírt.
Elvileg elsőként 1945 februárjában vették be, de egyes Keleti Frontos veteránok korábbi beszámolói is említést tettek olyan éjszaki mesterlövészekről, akik "furcsa, fény nélküli lámpával és egy óriási optikával" felszerelt puskákkal tevékenykedtek, persze igen kis létszámban. A katonák egyébiránt elismerően nyilatkoztak a szerkezet hasznosságáról, viszont a nagy méretű, háton cipelt akkumulátor erősen korlátozta az éjjeli harcra átalakított lőfegyverek harcértékét. Mindazonáltal a Vampire alakulatoknál alkalmazott haditechnikai megoldásuk is nagymértékben hozzájárultak az SS és úgy általában a Wermacht körül kialakuló későbbi mítoszokhoz.

www.military-meshes.com
www.achtungpanzer.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése