2012. szeptember 5., szerda

Minhang

Hétfőn a hostelből összes ingóságommal egyetemben az egyetem Xujihui campusára el caminóztam, mert onnan rendszeres buszjáratok indulnak Minhangba, ergo gyorsnak és kényelmesnek tűnt kivándorlásom. Csakhogy a buszok szeptember 6-áig nem járnak délelőttönként, én meg reggel kilencre ott voltam; így sok czudar káromlás közepette ingóságaimmal újfent a metró felé vettem irányt, és kezdtem meg hosszú menetelésem a Minhang campusig. 

Maga a campus meglepően jó hely. Nagyságát tekintve ha kiterjedéseben nem is, de populációjában bizonnyal felette áll teszem azt Kókának (ami 4000-5000 lakossal bír). A campuson minden van, kórház, rendőrség, szupermarketek, műfüves focipályák lelátóval,  (Katjától kaptam egy eb-s focilabdát, ma nyomattunk is egy meccset kínai srácokkal), edzőtermek, teniszpályák, könyvtárak, tavak, folyók, parkok, bankok, posta, menzák, éttermek, léttermek, menetrend szerinti buszjárat a campus területén belül; egyszóval nagyjából minden. A kolesz is új építésű, többek között van hűtőm is, mely kiválóan alkalmas a csintaók fogva tartására. A sárga 14-esben vagyok, ha valaki netán megkívánna látogatni.

Az egyetem környéke szintén alapvetően az egyetem hallgatóira van kihegyezve, éttermek, kávéházak, kifőzdék, írószerboltok széles repertoárja várja az arra tévedőket. Van egy jó kis koreai kajázda, három japán, persze ezek mind erőteljes sinizált vonásokkal, a tulajok is kínaiak mindegyikben, de egész normális kosztokkal operálnak. Mellesleg nagyon pénztárca barát mód: ez az egész környék tiszta Nanjing-feeling, de nanjingi árakkal is egyszersmind, ami nem utolsó rangú. Ugyanis Shanghai belvárosában egy átlagos kocsmában egy shot-pohárkányi jobbfajta piáért el bírom cserélni havi ösztöndíjam; na nyilván ezt csak összevetésként írtam, hiszen minden tekintetben sokkal drágább, mint egy átlag kínai város, és nem kell veleszületett tehetség a pénzszóráshoz. Ezzel szemben itt legalább költséghatékony működést tudok kieszközölni. 

Végső soron mondhatni pozitívan csalódtam a környékben, ami teljesen rendben van, egy problémája van csak: ez nem Shanghai, hanem pusztán annak agglomerációjában elhelyezkedő települések egyike, a Bundot pediglen még a Hubble űrteleszkóppal sem lehetne látni innen. Vagyis ha visszajutok egyszer a Xuhui campus közelébe, hangot adván visszafogott lamentációmnak minden egyes irodában fel szándékozok borítani egy asztalt a rektori irodától kezdve a takarítok portájáig, hogy alkalmasint vissza is vehetnének. 

A szobatársam még nem érkezett meg, mindenesetre még otthon letöltöttem a 3 Inches of Blood legújabb albumát, miheztartás végett. Itt nem lesz j-pop, mandopop, kantopop, sem k-pop meg másegyéb effeminált lófasz (noha a Girl's Generation énekeseit nem fogom hazaküldeni, amennyiben egyszer jelen  eónban ímhol kötnének ki)  a Celine Diont pedig csak a volt vietnami szobatársamnak, Minfannak engedem meg hallgatni és énekelni, pontosabban vonyítani. 

Ma túlestem a beiratkozás első felén, de még az orvosi papírjaim leadása, a vízumom meghosszabbítása hátra van. Addig is tanulok új szavakat, utánanézek a tanároknak, meg várom az embereket, mert még csak most kezdtek szállingózni a koleszba. Remélhetőleg itt is kihúzom valahogy. 

2 megjegyzés:

 1. Basszus....Ha minden jól megy, meddig kell 閔行-ban lenned?

  Hú, itt is lesz szobatársad? Nincsenek egyágyas szobák arrafelé?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem lehet pontosan tudni, lehet nemsokára le is lehetne lépni innen, de semmi sem biztos errefelé :)

   Igen, már van szobatárs, egyágyas szobák Minhangban nincsenek, a Xuhiban viszont az lesz, az egyszer valahára visszakerülök :)

   Törlés